ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

Говор цвећа

У уторак 20. марта у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић“ отварeна је изложба Говор цвећа.

Она у традиционалној и дигиталној форми представљају комуникацијски аспекти симболике цвећа. Изложбу коју су организовали Универзитетска библиотека, Институт за ботанику и Ботаничка башта “Јевремовац“ Биолошког факултета и комапнија 4CE. Изложбу је о дану Сакуре ( и првом дану пролећа)  отворила декан Филолошког факултета Универзитета у Београду проф. др Љиљана Марковић.

Изложбу Говор цвећа чине поставка штампаних материјала, претежно књига и периодичних издања из фонда Универзитетске библиотеке, поставка у дигиталној изложбеној витрини Магична кутија, виртуелна изложба доступна путем Интернета и претражива колекција дигитализованих материјала.

Изложена су раритетна издања из 18. и 19. века која су део легата Геодена Дунђерског, Војислава М. Јовановића, Јоце Вујића, Слободана Ј. Јовановића, Стојана Новаковића и Исидоре Секулић. Посебно се издваја луксузно издање књиге North American wild flowers, из 1925. године, лични поклон Универзитетској библиотеци Михајла Пупина, издато у ограниченом броју примерака (број 124), са збирком цртежа на којима су представљени најтипичнији примерци пољског цвећа у Северној Америци рађени воденим бојама и у природној величини. У дигиталној изложбеној витрини Магична кутија биће презентован физички и дигитални модел павиљона Наталијина Рамонда, рад проф. др Биљане Јовић и Мирјане Комненов, инспирисан цветом врсте Ramonda nathalia Pančić et Petrović који је симбол учешћа Србије у Првом светском рату. Овај модел павиљона кандидован је за главну награду у финалу престижног архитекстонског такмичења AFGS2017 у Токију 2017 године.

На сам дан отварања изложбе из Одељења старе и ретке књиге изложена је публикација Захарија Орфелина Искусни подрумар из 1783. године на црквенословенском језику. Публикација је под посебном заштитом као културно добро од изузетног значаја.

Изложба ће до краја године бити дигитално представљена у пет библиотека у Србији и Македонији кроз мрежу хортикултурних библиотека Интернет клуба Љиг.