ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

INELI Balkans 1

У  библиотеци у Верији (Грчка)  започео путовање 65 иноватора из 12 балканских земаља  у пројекту ИНЕЛИ-Балкан... Програм финансира Bill & Melinda Gates Foundationи.  Све ово је наставак  глобалне библиотечке иницијативе ИНЕЛИ (International Network of Emerging Library Innovators).

После три године формирања јединствене мреже у свету са 25 + 25 библиотекара иноватора, дошло је време да они у свом региону искуства поделе са новим колегама. По окончању циклуса биће то мрежа од 65 + 5 иноватора у  библиотечком раду на Балкану.

Програм у Србији подржава Интернет клуб Љиг и његова мрежа библитечких и образовних сајтова. 

Пројекат „Међународна мрежа библиотекара иноватора на подручју Балкана” (International Network of Emerging Library Innovators in the Balkan Region), са краћим називом ИНЕЛИ-Балкан, почео је Првим ИНЕЛИ-Балкан састанком одржаним у Солуну, од 25. до 29. новембра 2015. године.

Основни циљ пројекта је да окупи библиотеке из 11 земаља и изгради одрживу мрежу која ће кроз узајамну сарадњу подстицати креирање иновативних библиотечких сервиса, е-учење и експериментисање са новим идејама. ИНЕЛИ-Балкан је својеврсни инкубатор за стварање иновативних библиотечких услуга и идеја које ће унапредити рад јавних библиотека на Балкану. Мрежа је заснована на темељима иноваторског потенцијала самих библиотекара и Future Library модела.

У припремној фази пројекта путем јавног позива одабрано је 35 тзв. библиотекара иноватора из 10 балканских замаља – Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Македоније, Грчке, Црне Горе, Румуније, Србије и Словеније – као и са Косова. Том приликом, као библиотекари иноватори из Србије одабрани су Беба Станковић, Весна Црнковић, Даниела Скоковић и Марјан Маринковић.

Поред библиотекара иноватора, ИНЕЛИ-Балкан мрежу чини и 11 амбасадора, искусних професионалаца из области библиотекарства који ће бити национални координарори пројекта. Амбасадор за Србију је Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Поред амбасадора, у раду мреже учествује и 5 ментора који ће пратити рад иноватора и пружати им сву неопходну помоћ током трајања пројекта.

Пројекат траје две године и састоји се из три главне групе активности:

1.     Интензиван онлајн тренинг

Тренингом ће се библиотекари иноватори мотивисати и обучити да размењују знање, врше стратешко планирање и развију пројекат за нове библиотечке услуге. Тренинг је креирала организација Future Library, у сарадњи са амбасадорима и стручним тренерима.

2.     Састанци умрежавања

Годишњи састанци који се састоје из радионица, студијских посета, менторских сесија и времена за дружење, а који имају за циљ да обуче библиотекаре иноваторе, изграде узајамно поверење и подстакну сарадњу. Састанци се организују у Солуну, Софији и Атини.

3.     Имплементација иновативних услуга

Пет најуспешнијих пројеката са темом увођења нових библиотечких услуга које ће осмислити библиотекари иноватори биће финансијски и административно подржани како би били имплементирани у библиотекама иноватора који су их осмислили.

Први годишњи ИНЕЛИ-Балкан састанак у Солуну био је уједно и прва активност у оквиру пројекта, којом је практично започело оснивање ИНЕЛИ-Балкан мреже. Том приликом, током четири радна дана, иноватори, амбасадори и ментори учествовали су у различитим активностима: едукативним и team building радионицама, предавањима, посети библиотеци у Верији...

Имплементацију пројекта ИНЕЛИ-Балкан координира организација Future Library. Више о пројекту можете наћи на линку www.futurelibrary.gr/en/ineli-balkans/.

Кратке биографије амбасадора и библиотекара иноватора и из Србије.

Јасмина Нинков – директорка Библиотеке града Београда, која је добитник EIFL-PLIP Innovation Award 2012. за пројекат финасијске писмености. Координатор седам пројеката са Европском комисијом у области примене нових технологија и доживотног образовања. Аутор, коаутор и руководилац многих пројеката у библиотекарству Србије или у библиотекама у којима је радила. Члан Сталног одбора ИФЛА секције за библиотеке великих градова METLIB. На предлог EIFL фондације конкурисала је и била изабрана у групу од  18 иноватора из целог света, а за двогодишњи програм образовања за иновативне лидере – INELI (International network od emerging leaders, Cohort 2) који је финансирала Фондација Бил и Мелинда Гејтс (2013-2015). Сарађује са многим колегама из света у различитим пројектима чији је циљ подстицање иновативности и развој библиотекарства u svetu. Члан GL Voicec, Beyond Acces…

Беба Станковић, директорка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац. Поред руководећих послова у Бибиотеци обавља и послове организације културних догађаја, као и особе  задужене за контакт са јавношћу. Дипломирала на Филозофском факултету Универзитета у Београду на Групи за филозофију. Стручна усавршавања на многобројним стручним библиотекарским семинарима у земљи, као и у Центру за професионални развој и консалтинг Унверзитета уметности у Београду. 2014. стручно усавршавање у Мортенсон међународном библиотекарском центру, Универзитет Урбана, Илиноис, САД. Учешће на 6 ИФЛА конфренција, стручно представљање пројеката Библиотеке постер презентацијама, као и председавање ИФЛА Специјалном интересном групом „Жене, информације и библиотекарство“, у оквиру Секције за менаџмент библиотекарских удружења – организација сесија и претконференције у Сингапуру, Лиону и Јужној Африци. Завршила двогодишњу обуку (2004 – 2006) Мисије ОЕБС-а о основама родне равноправности. Одобрена  МА теза на Факултету политичких наука, на групи Теорија културе и студије рода.

Весна Црнковић је завршила Филолошки факултет Универзитета у Београду и по образовању је дипломирани филолог. У Народној библиотеци „Радислав Никчевић“ у Јагодини ради од 1994. године. У почетку је радила на свим одељењима у готово у свим службама Библиотеке, а затим као уредник књижевног и уметничког програма. Директор је Библиотеке од 2006. године и тада почиње убрзани развој ове значајне институције културе, најстарије и најзначајније у  Поморавском округу. Руководилац је и идејни творац  пројеката захваљујући којима је напуштен традиционални концепт рада библиотеке са књигом у руци, увођењем нових сервиса и услуга  које задовољавају потребе локалног градског и сеоског становништва јагодинске општине. Најзначајнији и светски признат је пројекат Пољопривредне библиотеке који је добио 4 међународне награде, од којих је најважнија Председничка награда за најбољи светски иновативни библиотечки пројекат на Годишњој конференцији Америчког библиотечког друштва у Лас Вегасу 2014. године. Почетком 2012. године трочлани тим из Народне библиотеке у Јагодини, на челу са директорком Весном Црнковић, постаје члан невладине организације Beyond Access, са седиштем у Вашингтону, која је окупила 20 светских библиотека иноватора. Много пута је  успешно представља Библиотеку и град  на српским и међународним конгресима и семинарима.

Даниела Скоковић, виши дипломирани библиотекар, ради у Дечјем одељењу Народне библиотеке Пожега. Активан члан Библиотекарског друштва Србије. Аутор регионалног програма IBBY Заједнички летњи програм читања. Стипендиста Међународне библиотеке за децу и младе у Минхену. Учествовала и координирала ИФЛА пројекте Sister libraries и The World through Picturebooks за Србију. Награђена од Библиотекарског друштва Србије као најбољи библиотекар у јавним библиотекама за 2013. годину.

 

Марјан Маринковић, уредник културне делатности у Библиотеци града Београда, за протеклих 12 година уредио је преко 1000 културних и образовних програма у Библиотеци. Аутор је или коаутор 15-ак библиотечких пројеката. Маринковић је учествовао у развоју неколико иновативних услуга у својој библиотеци: Финансијска писменост грађана (са сајтом Новчићи), Интернет зона, курсеви информационе писмености за незапослене и чланове њихових породица, васпитно-креативне радионице за децу са хедикепом, Аудио архив – база аудио записа најзанимљивијих предавања одржаних у Библиотеци, Библиотека на плажи... Бави се и активностима промовисања библиотеке, књиге и читања, као и односима са јавношћу. Пројекат Финансијска писменост грађана добио је EIFL-PLIP Innovation Award 2012.