ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

Историја

 

Интернет образовни инкубатор - internet.edu.rs и интернет.обр.срб  је пројекат Интернет клуба из Љига започет самофинасирајући пројекат који се реализује од 2014. године

Историја ове невладине организације је довољна за информацију ЗАШТО је настао овај пројекат.

Интернет клуб из Љига  једна је од ретких републичких организација високих техноилогија која није у Београду показује како се из малих средина може успешно деловати на глобалном плану са изузетно позитивним резултатима и у локалној заједници.

  

ИНтернет клуб је асоцијација Интернет стваралаца које повезују пословни интереси везани за заједнички и успешнији наступ на глобалној рачунарској мрежи.Идеја о удруживању у ову асоцијацију настала је 22.02.2000. године на састанку Иницијативног одбора у Љигу, после много перипетија и административних каламбура клуб је регистрован као «савезна невладина организација» 31. 10. 2000. године, али са седиштем у Љигу.

Оснивачи су иницијатори већег броја перспективних Интернет сајтова окупљени око три Интернет мускетара ТАСЕ (Зорана Танасијевића - првог српског сајбер сељака) – ЦАЈЕ ( Драгана Сајића)  и МИРКА (Мирка Марковића).

Радно им се убрзо придружио Дартањан ВЛАДА (Влада Ивановић).За свој рад, Интеренет прегнућа, као и деловање у локалној заједници  и ИНтернет клуб  од оснивања до сада освојио је више награда од оне за "Најбољи градски сајт у СР Југославији" у 2001-години и најбољи YU сајт фебруара 2001. до више од 20 избора његових сајтова у изборе ТОП 5О и PC PRESSA од 2001 до 2006. годину. Посебно место међу признањима заузима Плакета "1.300 каплара" које додељује Општина Љиг. 

                     

WEB ДОМАЋИНИ -  ИНтернет клуб од 2001. године додељује и награду WEB ДОМАЋИН коју добијају најзаслужнији трудбеници на Интернет пољу код нас који својим радом у ову област уносе све одлике домаћинског пословања и бриге за очување традиционалних вредности на новом медију. Награда је се састоји од плакете и до 2005. године качицом од килограма, а од тада 700 грама кајмака ради хомогенизације са стандардима ЕУ. Како рече један угледни добитник ове награде, иначе професор на ФОН- у Београду, за многе од њих је кајмак  једина материјална награда у каријери. Интернет клуб домаћински помаже све оне који то од њега затраже али на начин који је примерен његовој основној делатности. Тако је био медијски покровитељ пет последњих Фестивала филмске режије у Херцег новом, безброј Сајмова фуризма у Београду, великог броја научних скупова итд, омогућавајући им квалитетан пласман на Интернету и позиционирање на престижним Интернет адресама. 


ДОМАЋИНСКИ је и традиционално породично окупљање свих чланова ове организације другог дана Ускрса, када се уз доделу признања, дружење по старим обичајима и прирпрему за нове подухвате игра утакмица „дебели“ против „мршавих“ и победник је увек познат -  Интернет клуб. Седиште ИНтернет клуба је у Љигу који је захваљујући интересовању и разумевању средине за рад овог јединственог удружења  постао први ГРАД ИНТЕРНЕТА са више од 50 регистрованих wеб презенатција на Интернету, привредних и друштвених субјеката, али и несвакидашњим рекордом. Наиме, како Интернет клуб у својој градској канцеларији у Љигу од 2000-те године врши константну обуку за рад на рачунарима, до краја 2008. године овде је обучено (са положеним сертификованим испитима)  582 полазника. Зашто је ово важно ? Ако се зна да насељено место Љиг има око 4000 становника, проценат обучених за рад на рачунарима досеже невероватних  14% што би рецимо у поређењу са Београдом било пандан броју од 280 000 обучених !!! Овакав степен обучености условио је и несвакидашњу инфраструктуру за коришћење Интернета у Љигу. Уз модемску везу Интернета Љижанима је доступан кавалитетан бежични и кабловски Интернет, а издвајањем буџетских средстава Општине Љиг, преко Интернет клуба сваки становник ове локалне заједнице има право на ½  сата Интернета дневно.

 

Током 2005. адапиран је простор за Градску канцеларију која током трјања пројекта, 2 године и још 2 године додатно, средствима ИНтернет клуба била на услузи локалној заједници.

Од 2007. године ИНтернет клуб   има сопствени wеб сервер и  развија сопствени web програм  SITE OS.

Развој ИНтернет клуба је убрзо расејао многе чланове широм света -  САД (Chicago, San Francisko, New Yorh...) , Аустралија ( Melbourne, Vikctoria), Немачка (Кarlsruhe),  Швајцарска (Bazel), Француска ( Pariz, Montpellier)..., где су наставили да се баве Интеренетром, али су остали чланови наше организације.

Од 2007. године развила су се 3 сектора:

- за библиотеке, архиве и музејe ( најзначајније: "Прва виртулана мрежа библиотека Србије - Библиотеке нашег окружења" , регионални бибиотечки портал BIBLIOTECA FUTURA  www.biblioteke.org  i  www.knjiznice/org - wwwbiblioteke.eu...)

- зе образовање и науку  ( најзначајније ; 10 семинара мреже "Библиотеке нашег окружења", стрим конференције, обука библиотекара на ИТ радионицама...)

- за туризам и рурални развој (најзначајније: www.selo.co.rs i selo.rs - Internet portal сеоскog туризмa Србије и СМС берза кромпира...)

-