ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

ПУТ СУСРЕТА ПРОШЛОСТИ И БУДУЋНОСТИ - free source КУРИКУЛУМ (Р.Македонија)

У организацији партнера ИНТЕРНЕТ КЛУБА. Удружења за развој и иновације у библиотекама "ИНОВА либ", у Радовишу, Македоније, одржана је дводневна радионица "Дигиталне библиотеке".
Више од 35 библиотекара из Републике Македонија, учествовало је у раду  дводневног семинара  "Дигиталне библиотеке", који је део пројекта "Управљање дигиталним колекцијама: нови изазови јавне библиотеке. "  Овај опројекат су подржали НУУБ " Св. Климент Охридски " Битола и Општинска јавна библиотека " Браћа Миладиновци "из Радовиша, а  финансијски је подржан од стране Министарства културе и општине Радовиш. Овим се наш партнер  - Удружење "Инова ли"б придружио обележавању Европске године за културно наслеђе са слоганом "наше баштине:. Где се сусрећу прошлост и будућност"
 
Библиотеке, музеји и архиви чувају велики број људских знања и искустава који су стварани вековима.
Завиајне  колекције су богате са важним документима и вредна грађа и носи историју и културу људи. Те  колекције због свог специфичног материјала, услова коришћења и складиштења су мање доступне и видљиве за јавност, али данашња технологија пружа бројне могућности за боље представљање локалних средстава и већу видљивост за  кориснике.
Главни циљ ове обуке и пројекта у целини је да се повећа видљивост завичајних збирки у библиотекама приказујући квалитетне алате за представљање материјала у дигиталном облику, и информише запослене у јавним библиотекама у процесу дигитализације .
Првог дан су представљена  софтеверски решења: дигитално архивирање и управљање дигиталних објеката, као увод у и упознавање  поратала дигиталне библиотеке Македоније (www.dlimj.mk). Представник из НИУБ "Ст. Климент Охридски "  из Битоља је представио  малу дигиталну колекцију у оквиру посебног пилот пројекат чији је циљ да постане нека врста водича за изградњу малих дигиталних колекција путем отвореног кода програмска решења Greenstone  (текст, слике и видео снимке).
 
 
Другoг дана су  учесници  практично обучени да користе   free source софтвере и базе и имали су прилику да упознају :
• Креирање колекција (књиге, рукописи, фотографије, видео снимци, снимци звука, ...);
• Креирање метаподатака, класификатора и индекса за претраживање у збиркама;
• Уношење евиденције у збирке у одговарајућем формату;
• Претрагу збирке (основно и напредније претраживање).
 
Након обуке библиотекара они могу сдамостално  да креирају колекције и бележе одговарајући метаподатке, као и за претраживање кроз збирке користе основну и напредну претрагу. Радионицу су  водили водећи стручњаци из области библиотекарства у региону из ИНТЕРНЕТ КЛУБА СРБИЈЕ - ЉИГ:
- Мирко Марковић, саветник библиотекара и међународни консултант за библиотекарство, Р. Србија
- Мр Слободан Стевановски - директор општинске библиотеке Ковачица, Р. Србија
као ми домаћи експерти из Македоније:
- Александар Рангелов, шеф одељења за дигитализацију, НУБ "Свети Климент Охридски" Скопље
- Јелена Петровска,, библиотекар саветник нууб "Свети Климент Охридски" Александар је Крастев, библиотекар НУУБ "Свети Климент Охридски"
 
Организација овог успешног скупа и радионице је дело марљивог домаћина Инели амбасадора "Инова либа"  и директорке Библиотеке „Браћа Миладиновци“ из Радовиша Иванке Соколове.