ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

Од 10. децембра .RS домен више вреди

Наш народ каже „Вредиш онолико колико језика говориш“, а наш .RS домен ће од 10. децембра „говорити“ чак 13 језика, подржаних специфичним словима из припадајућих писама. Поред слова из српског, називи .RS домена ће моћи да садрже и слова из албанског, бошњачког, хрватског, чешког, немачког, мађарског, црногорског, пољског, румунског, словачког, словеначког и влашког језика. Тиме се и наш .RS домен прикључује великој светској породици IDN домена, у оквиру којих је тренутно регистровано око 7,5 милиона IDN назива домена.

Називи који садрже било које слово више у односу на енглески алфабет (тј. ASCII код), називају се IDN (Internationalized Domain Name), а 10. 12. 2018. у 12:00 почиње почетни период регистрације IDN назива у оквиру .RS домена.

Вишејезичност на Интернету је глобално опредељење. IDN се као интернет појам појавио још 1996, да би 2000. била омогућена регистрација IDN назива у оквиру .COM и .NET домена. Већ следеће године су и национални домени највишег нивоа почели са регистрацијом IDN назива, а први међу њима је био јапански .JP домен. 2003. је ICANN, организација која управља глобалном структуром Интернета, усвојила IDN стандард, а те исте године, на 32. седници Генералне скупштине UNESCO-а у Паризу, усвојена је препорука којом се, између осталог, сугерише промоција и равноправно коришћења различитих језика и писама на Интернету. Те 2003. су и први европски национални регистри, пољски и шведски, омогућили регистрацију IDN назива домена. 2004. су то учинили и аустријски, швајцарски, немачки, дански, мађарски, исландски, италијански, летонски и норвешки. Тако је Интернет ушао у своју вишејезичку фазу.

Чињеница је да сваки народ тежи да на Интернету користи своје национално писмо, и то не само у оквиру садржаја, већ и у оквиру назива домена. Пратећи светске трендове, РНИДС је још 2012. омогућио регистрацију ћириличких назива у оквиру .СРБ домена, а сада ће у оквиру назива .RS домена омогућити употребу ширег скупа латиничких слова која се користе у Републици Србији.

У почетном периоду регистрације право да региструју IDN домен ће имати само регистранти постојећих .RS домена. Њима ће бити омогућена регистрација новог IDN назива .RS домена који на одређеним позицијама уместо ASCII слова има одговарајућа „IDN слова“ која раније нису била на располагању (нпр. „č“ или „ć“ уместо „c“, „š“ уместо „s“ итд). Такође, сви који у овом периоду региструју нови .RS домен, по основу тог домена ће имати право да региструју одговарајући .RS IDN домен. Било да је .RS домен регистрован пре или после 10. 12, .RS IDN домен се региструје код овлашћеног регистра код кога је већ регистрован одговарајући .RS домен.

РНИДС-ове надокнаде за регистрацију .RS IDN домена биће исте као и надокнаде за регистрацију одговарајућих .RS домена, у свим доменским просторима (.RS, .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS, .IN.RS).

Детаљније информације о процедури регистрације IDN назива .RS домена можете пронаћи на viševredi.rs.