ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

20. СЕМИНАР ЗА БИБЛИОТЕКАРЕ

Интернет клуб организује свој јубиларни 20  библиотечки семинар  - Мастер курс руководиоца научног сектора Интернет клуба, др Адама Софронијевића

НОВА ПАРАДИГМА САРАДЊЕ У БИБЛИОТЕКАМА и АУТОРСКО ПРАВО У ЊЕНОМ ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ ,.Врујци 2016. (8, 9, 10. ЈУН)

овде можете видети каква је  АГЕНДА ДОГАЂАЊА

Курс др Адама Софронијевића у сегментима објашњава пословање библиотека са аспекта растућег утицаја Веб 2.0 технологија, али заначаја ауторскх права приликом примене у библитечкој пракси.

Предавачи: Др Адам Софронијевић, др Татјана Брзуловић Станисављевић,  др Драгана Столић, Оливера Јелкић, адвокат...

Tродневни семинар Интернет клуба је под стручним покровитељством Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, Универзитета у Београду. Семинар обухвата три круга осветљавања теме - Ауторскo право у савременој библиотеци и њеном дигиталном окружењу.

Сегменти:

1.      Ауторскo право у библиотечко  - информационој делатности и то:

а) ОСНОВНИ ПОЈМОВИ АУТОРСКОГ ПРАВА  И ЊИХОВА ПРИМЕНА У ЗАКОНОДАВСТВУ

      б) ЗАШТИТА АУТОРСКОГ ПРАВА У ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ

в)  Управљање дигиталним правима (DRM)

г)  Ауторско право у пракси библиотека (легати и сл.)

2.      Примена технологија које омогућавају виши ниво сарадње и интерактивност између запослених у библиотеци и различтиих група заинтересованих за пословање библиотек .

3.      Разрада услова који омогућавају усклађивање пословања библиотека са потребама и очекивањима група заинтересованих за њен рад..

4.      Посебна област је  сарадња у библиотекама. У првом плану је потреба за новом парадигмом сарадње у библиотекама која дефинише различите аспекте сарадње.

Током курса се анализираја сарадња запослених у библиотекама и корисника оличена у концепту Библиотека 2.0 и сарадња запослених у библиотекама и осталих група заинтересованих за њено пословање оличену у концепту Предузеће 2.0.

Посебна пажња се посвећује анализи очекивања везаних за учествовање корисника библиотеке у процесу коришћења услуга библиотеке, али и у оним активностима које су традиционално обављали искључиво запослени у библиотеци.

Концепти

1.      ЧИТАЊЕ 2.0 и

2.      Усамљени читалац, а њиховим поређењем се издвајају елеменати процеса читања који су промењени у новим условима.

Као илустрација се користи - Интернет истраживања 162 библиотка из Србије.

Синтетишућа тема курса др Адама Софронијевића се односи на адекватну примену постулата ауторског права у свим облицима библиотечког пословања, али и међусобну сарадњу библиотекара. Незаобилазна је  и сарадња библиотекара и других група заинтересованих за пословање библиотеке, које не чине само непосредни корисници библиотечких услуга,

Курс указује на неопходност прилагођавања библиотека потребама и навикама корисника, оснивача, финансијера и запослених, која се манифестује у великој мери применом Веб 2.0 технологија у комуникацији и сарадњом  по моделу Библиотека 2.0 и Предузеће 2.0, али и доследном применом ауторског права. На овај начин дефинисана нова парадигма сарадње представља суштинску меру промене библиотечког пословања.  

Врхунски предавачи из различитих углова осветљавају ову тему : -   библиотечко -  информационо – правно – практично. Циљ семинара је припрема за примену законске регулативе, али и етичких принципа у реалном оружењу. Семинар је по сегментима акредитован са:

.-          4 бодова (акредитација НБС у делу - Ауторскo право у библиотечко-информационој делатности ) и

-          4 ЕУРО бода ( Telehaz rendszer - цео семинар код TELEHAZ EDU SISTEM )

Боравак је на бази 2 пуна пансиона у ½ собама, остварује се у пленуму, на радионици и у 4 консултантска тима. Сваки полазник добија радни материјал на USB медију. У пратећем програму је бесплатно коришћење олимпијских базена, али и разговор о књизи  "Породична преписка кнеза Милоша Обреновића" др Татјане Брзуловић Станисављевић  и вечерње посело у  етно селу које је у непосредној близини. Тимови библиотека су лимитирани на 2 или 4 полазника

.Цена пуног аранжмана са котизацијом по особи је за

:- чланове мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА ...  14.900,00 дин.

-  остале.........................................................................................17.400,00 дин.

   

Обавештења и пријаве: 060 361 63 52 и 061 361 63 52 

Пријава је пуноважна са уплатом котизације на рачун Интернет клуба.

Интернет сајт www.internet.edu.rs    електронска  пошта- Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.