ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

Језичка лабараторија - Дигитални речник

Интернет клуб свесрдно је подржао рад на развијању првог народног граматичког дигиталног речника српског језика на адреси lab.unilib.rs.

Позивамо вас да се лично укључите у овај важан посао отварањем налога на адреси lab.unilib.rs и уношењем падежних облика речи у мери у којој осећате потребу да допринесете изради ове кључне дигиталне инфраструктуре без које је будућност српског језика у дигиталном, а тиме и физичком свету упитна. Уколико издвојите 5 минута свакога дана, овај велики посао може бити готов за мање од годину дана. Тренутно, више од 100 сарадника активно ради на изради речника, а очекујемо да се овај број,  и уз ваше учешће, у блиској будућности вишеструко увећа.  

Облици речи које будете уносили аутоматски су доступни у јавном домену и тиме постају заједничко добро које могу бесплатно користити сви они који имају знања, времена и предузетности да користећи их развијају комерцијалне и некомерцијалне апликације и дигитaлне алате за српски језик који тренутно не постоје.

Упутство за Језичку лабораторију

Увод

Језичка лабораторија има за крајњи циљ прављење, односно усавршавање граматичког речника српског језика у електронском облику и његово објављивање под слободном лиценцом, који је могуће даље користити као базу за израду других пројеката (провере правописа, анализатора текста, аутоматског превођења, граматичку проверу текста,  и сличних напредних функција). -  Језичка лабораторија се налази на адреси http://lab.unilib.rs/.

Регистровање

Регистровање на Језичку лабораторију врши се кликом на “направи налог” у горњем десном углу. Потом је потребно унети своје податке, и, после клика на “Направи корисника” регистрација је завршена. Корисничко име и шифра могу бити унети и ћирилицом.

Пријављивање

Пријављивање се врши на сличан начин као и регистровање, кликом на “пријави се”.

Мењање именице по падежима

До ове странице се стиже кликом на “Мењање именице по падежима”.

На страници треба укуцати падежне облике задате именице. Све облике треба уносити ћирилицом. Тачност унетих падежа може се контролисати у реченицама које су дате као примери.

Уколико неки од падежа има дублетни облик, унесите онај који вам се чини природнијим, а други облик можете додати у коментару. Уколико имате неку другу примедбу, и њу можете додати у коментар.

Уколико мислите да задата реч није именица или уопште није реч српског језика, можете кликнути десно на дугме “Није именица у номинативу једнине” односно “Лоша реч”. Уколико нисте сигурни у падежне облике, једноставно кликните на “Прескочи”.

Могућ је и рад по појединачним падежима, међутим већина корисника налази да им је рад са више падежа одједном погоднији.