ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

ЕКСПЕРТСКЕ МИСИЈЕ

 

 

1.БЕОГРАД - СРБИЈА

У Библиотеци града Београда,  21. новембра 2012.   одржан је напредни тренинг пројекта МАНУБАЛК (Манускрипти Западног Балакана) за стручњаке који се баве дигитализацијом у установама културе (библиотеке, музеји и архиви). Овој активности предходио је Управни одбор пројекта који у Србији партнерски спороводи ИНтернет клуб, сектор за библиотеке, архиве и музеје, а веч у  четвртак, 22. новембра, у Римској дворани Библиотеке града Београда оржана је Конференција о дигитализацији старих рукописа на којој ће излагати истакнути стручњаци са наших простора. Предавачи су бити експерти из Француске, као и еминентнији стручњаци Балкана из области очувања и дигитализације писаног културног наслеђа. Циљ Конференције јесте унапређење размене искустава и практичних достигнућа између институција Западног Балкана чије су делатности у потпуности или делимично везане за писано културно наслеђе које не обухвата само рукописе збирке, већ и административне архиве, документарне фотографије и верске колекције из манастира и цркава. 

 

2. АРЛ - ФРАНЦУСКА

Од 3. до 6. септембра 2013. године српски тим стручњака Интернет Клуба из пројекта МАНУБАЛК био је у радној посети центру CCL (Centre de Conversation du Livre)у Арлу, Француска.
Интернет Клуб један је од партнера у овом пројекту који се у оквиру дефинисаних активности бави анализом, дигитализацијом и оцувањем рукописа на територији Западног Балкана.
На почетку је одржан састанак Управног одбора пројекта (Француска, Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора). У радној атмосфери извршена је анализа достигнућа пројекта и учињених активности, а затим су начњени стриктни планови за активности у наредном периоду. Кључне теме састанка биле су инвентарисање и обнова рукописних колекција, презервација културног наслеђа и увид јавности у резултате рада пројекта кроз изложбе, калиграфски конкурс и рад књиговезаца.
Генерално, четворочлани МАНУБАЛК тим из Србије веома је задовољан својим уцешцем у свим сегментима рада у CCL (Centre de Conversation du Livre)
Експерти Интернет Клуба још једном су показали да су њихова стручност и професионални капацитет у складу са свим европским нормама и да су у могућност да успешно одговоре на најразличитије професионалне изазове.

3. ЦЕТИЊЕ - ЦРНА ГОРА

Према плану пројекта МАНУБАЛК, а како је и потврђено током радних састанака и УО у септембру у Француској-  у периоду од 21. октобра до 25 октобра 2013.  у Црној Гори, на Цетињу, организована јенова експертска мисија овог међународног пројекта. Партнер из Црне Горе, народна библиотека "Ђурађ Црнојевић" била једомаћин једном регионалном експерту из Србије и једног европском стручњаку из Грчке.  Експертизу одабраних рукописа урадила је за ИНтернет Клуб Љиг,  координатор МАНУБАЛК пројекта за Србију, мр Нада Арбутина, док је Anna Arietta Revithi дошла из Грчке.