ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

Улога дигиталних алата у малим јавним библиотекама

"Улога дигиталних алата у малим јавним библиотекама" је тема мастер рада који је као први мастер библиотекар новог акредитованог програма на Педагошком факултету у Сомбору одбранила наш члан - библиотекарка Валентина Поповић. Уз оцену 10 успешно је конкурисала на докторске студије библиотекарства Интернет клуб и његов сектор за науку и образовање се радује што ће наш истакнути члан наставити промоцију рада малих јавних библиотека у библиотекарству као науци. 

Рад "Улога дигиталних алата у малим јавним библиотекама" има за циљ да повеже библиотечку праксу и научно-истраживачки рад током мастер студија библиотекарства.

Валентина је истраживачки радом, али и иновативном применом у пракси објединила ИКТ теорију и употрбне могућности са библиотечком праксом.

Приказане су теоријски различити приступи широке употребе термина дигиталне библиотеке, као и изазови дигитализације са којима се суочавају јавне библиотеке у Србији. 

Централни део односи се на приказ употребе бесплатних дигиталних алата Е-библиотеке у Љигу. Посебно се издваја алат Гугл аналитике за планирање и информисање корисника о дигиталном садржају. Изнети су приступи посматрања библиотека као локални културни и образовни центри који подржавају целоживотно учење,нарочито када је реч о медијској писмености старијих корисника. Са друге стране приказани су пројекти библиотеке са образовним институцијама у Љигу са циљем образовања младих уз дигиталне медије. Такође, истакнут је значај образовања библиотекара уз дигиталне алате кроз стручно усавршавање. Будућност јавних библиотека лежи у проналажењу креативних и функционалних решења коришћењем бесплатних дигиталних алата