ON-LINE КАТЕДРА

сектори :

 
књиге:
 

У ФОКУСУ

НА - internet.org.rs

НА - internet.co.rs 

Велики потенцијал дигиталне имовине

Е ТЕАТАР

Интернет пријатељи

 

EDU блог

Пратите нас


get('twitter')) == 1) { ?>

САДРЖАЈИ КУЛТУРЕ, НЕМАТЕРИЈАЛНА КУЛТУРНА ДОБРА И УЛОГА БИБЛИОТЕКЕ У ФУНКЦИЈИ КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА

Централни стручни скуп само за чланове мреже "Библиотеке нашег окружења" 30.5 - 1.6.2023. у бањи Врујци - Акредитован семинар по библиотекама од фебруара 2023.

Овај семинар у два  сегмента упознаје полазнике са корелацијама материјалних и нематеријалних културних добара локалне заједнице са завичајношћу (садржајима завичајног фонда). Посебан сегмент је упознавање са методима рада савремених туристичких организација и могућностима које за овај вид сарадње дају традиционалне и нове туристичке манифестације. У првом делу се полазници упознају и са доступним облицима ИКТ комуникација. Примаран аспект је примена у реалном окружењу библиотечке делатности. (Мапирање дигиталних комуникативних канала и садржаја за QR code.).

На семинару се даје пресек стања, и могућности које у раду библиотека и потенцијалним новим услугама које  пружају; Г3, Г4 и Г5 мобилна мрежа, Андроид апликације, умрежавање. Апострофирана ће бити  сврха комуникацијe библиотека са корисницима ове врсте услуга на нивоу друштвених мрежа: твитер – инстаграм – фејсбук – јамер – you tube …
Чињеница да данас корисници владају завидним степеном дигиталних вештина што условљава да они у библиотеци морају наћи релевантан одговор на свој упит.
Завршни део обуке чини овладавање ИКТ алатима погодним за представљање материјалних и нематеријалних културних добара , из надлежности библиотеке, у функцији културног туризма и њихова имплементација у библиотечку праксу и пословање. Пре свега овладавање коришћења QR Code Generator.
Тиме се знатно унапређује  основна библиотечка понуда јавних библиотека.
Синтеза прва два сегмента (који су у начелу образовно – информативни) поткрепљује се на примерима добре праксе ( респозиторијум IFLA и ALA 2020-22.) уз иновативности у овом делокругу библиотечког деловања код нас и у региону.
Закључни сегмент је својеврсна радионица – Сајам идеја – у ком сви учесници у раду активно користе један вид комуникације ИКТ ( по избору). У креативним радионицама симулира се персонални (иновативни) вид комуникације са потенцијалним корисником неке нове библиотечке услуге или програма .
Предавачи из Србије,  Хрватске и Северне Македоније.
Пријављене библиотеке: Инђија, Стара Пазова, Крушевац, Народна библиотека Србије,  Смедерево, Чајетина... пријаве на 0603616352 или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 
 
Из садржаја семинара - стручног скупа
 
 
   
  
 
 Теме и локације за -  not a conference - Моравцио  - село Ба - Некропола Дићи  -  Бољковци -